Alapfogalmak
További információk Alapfogalmak Illetékváltozás 2013 Minden a CSOK-ról Földhivatali tudnivalók


Adózás

Változott az ingatlan értékesítésből származó jövedelem adózása!

Amennyiben egy magánszemélynek ingatlan értékesítéséből jövedelme származik, úgy ez a jövedelem adóköteles.
Az adó mértéke 15%.
Hogyan számolható ki az ingatlanértékesítésből származó jövedelem? A teljes bevételből (vételár) levonjuk a kiadásokat.
Figyelem! Nem minden kiadás vonható le!

Levonható kiadások:

 • a megszerzésre fordított összeg, vagyis a vételár
 • a megszerzésével kapcsolatban felmerült kiadás (például megfizetett illeték),
 • jelenleg eladásra kerülő ingatlanon elvégzett értéknövelő beruházás költsége, például:
  • a fűtés korszerűsítése,
  • komfortfokozat növelése,
  • tetőtér beépítése,
  • kerítés építése
  • az ingatlan eladásával kapcsolatban felmerült kiadás (például a hirdetések díja).

Nem számolhatók el a karbantartással és állagmegóvással kapcsolatos költségek, mint például a festés, vagy a burkolatcsere.

Természetesen csak számlával igazolható költségek vehetők figyelembe ezért ezeket a számlákat érdemes eltenni.

Figyelem! Ha bármelyik költséget más tevékenység bevételével szemben (pl. bérbeadás) korábban elszámolta, akkor az ingatlan értékesítésekor nem lehet újra beszámolni.

Adókedvezmények

2008-tól megszűnt az a lehetőség, hogy ha ingatlan eladásából származó jövedelmét saját, vagy egyenes ágbeli hozzátartozója lakáscéljára fordítja, akkor nem kell az adót megfizetnie.

Ezt a kedvezményt már csak abban az esetben veheti igénybe, ha az átruházásából származó jövedelmet (vagy annak egy részét) a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben biztosított férőhely – visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli – megszerzésére használja fel. Viszont ez a férőhely bármely EU tagállam területén lehet. Ezt a kedvezményt, az értékesítést követő első és második évben lehet figyelembe venni.

A lakáseladásból származó jövedelem továbbra is csökkenthető!
A csökkentés alapja a vásárlás és az értékesítés között eltelt idő. A szerzés évében és az azt követő évben a jövedelem 100%-a adózik. (Tehát mindegy, hogy melyik hónapban értékesítette az ingatlant, az első tört-év és az első teljes év együtt számít 1 évnek).

 • a megszerzést követő második évtől a jövedelem 90%,
 • a harmadik évtől 60%,
 • a negyedik évtől 30%,
 • az ötödik évtől 0% után kell az adót megfizetni, vagyis a szerzést követő ötödik évtől az ingatlanok adómentesen értékesíthetők.

Az ingatlanközvetítő díjával a lakás eladásából származó jövedelem csökkenthető!
Ez nem azt jelenti, hogy levonható az adóból. Ha Ön olcsóbban vette a lakást mint ahogy eladta és keletkezett mondjuk 1 MFt jövedelme, akkor ezzel a jövedelemmel szemben költségként elszámolhatja az ingatlanközvetítő díját. Ha a közvetítőnek számla ellenében kifizetett 300.000Ft-ot, akkor 1 MFt helyett 700.000Ft jövedelem után kell adót fizetnie.

Az (adásvételi szerződésekben szereplő) eladási ár és a vételár közötti különbség lesz az adó alapja. Ezt csökkentheti az értékesítés (számlával igazolt) költségeivel, ingatlanközvetítő díjával, hirdetési költségekkel.

A garázsra, - mint nem lakáscélú ingatlanra -, az adózási szabályok a következők: Nem lakáscélú ingatlan esetében, a szerzést követő hatodik évig, a szerzett jövedelmet kell az adóalapnak tekinteni. Utána évente 10%-kal csökken, míg tizenöt év után adómentessé válik.